Nattokinaas aitab südame veresoonkonna haiguste puhul

Nattokinaas aitab südame veresoonkonna haiguste puhul

Nattokinaas on ensüüm, mida saadakse nattost, Jaapani toit mis on valmistatud sojaubadest. Natto on Jaapanis populaarne hommikusöögiroog, mis on tuntud oma tugeva juustulõhna ja kleepuva konsistentsi poolest. Selle saamiseks lisatakse bakter “Bacillus subtilis” natto keedetud sojaubadele ja jäetakse käärima.


Ainus nattokinaasi allikas on pärit natto-st ja seda saab toota ainult selle konkreetse kääritamisprotsessi abil. Ekstraheeritud ensüümist valmistatakse kapslid ja tabletid, ehkki Jaapanis võib seda leida ka pulbrina.


Natto-t on rahvameditsiinis juba pikka aega kasutatud südame-veresoonkonna haiguste raviks. Arvatakse, et nattokinaasil on samad omadused. Ehkki nattokinaasi peetakse üldiselt ohutuks ja talutavaks, võib see põhjustada kõrvaltoimeid.


Kasutegurid tervisele


Alternatiivses meditsiinis arvatakse, et nattokinaas on kasulik südame- ja veresoonkonnahaigustega inimestele, kuna aitab vereringet takistavate verehüüvete lagundamisel. 


Mida nattokinaas väldib või ravib, on:


  • Stenokardia
  • Ateroskleroos
  • Süvaveenide tromboos (DVT)
  • Hemorroidid
  • Hüpertensioon (kõrge vererõhk)
  • Müokardi infarkt (südameatakk)
  • Perifeersete arterite haigus (PAD)
  • Insult
  • Veenilaiendid

Praeguseks on vähe väiteid, mis neid väiteid tugevalt toetaksid. See ei tähenda, et paljutõotavaid teadusuuringuid pole olemas; lihtsalt on nii, et suurem osa uuringutest on väikesed ja sageli halvasti kavandatud. 


Mille puhul Nattokinaas aitab hästi?


Süvaveenitromboos


Süvaveenitromboos (DVT) on meditsiiniline termin, mida kasutatakse verehüübe kirjeldamiseks süvaveenis. See kipub mõjutama vanemaid inimesi, kes on rasvunud ja kellel on vereringeprobleemid.


Ajakirjas Scientific Reports avaldatud 2015. aasta uuring teatas, et nattokinaasi ühekordne 100 milligrammi (mg) annus suu kaudu manustatuna suutis fibriini (vere hüübimises osalev valk) lagundada tõhusamalt kui platseebo. See toimis ka tugeva antikoagulandina (vere vedeldajana), vähendades vere hüübimisvalgu.


Uuringute kohaselt võivad nattokinaasi toidulisandid pakkuda kaitset DVT vastu, takistades trombide teket.


Ehkki tulemused on paljulubavad, piiravad järeldusi uuringu väiksus. Lisaks on uuringuteks värvatud osalejad (12 tervet noormeest) kõige vähem tõenäolised DVT arenemise osas. Vaja oleks täiendavaid uuringuid, et näha, kas samu tulemusi saab korrata kõrgema riskiga rühmades.


Ateroskleroos


Ateroskleroos, mida nimetatakse ka "arterite kõvenemiseks", on põhjustatud rasvade naastude moodustumisest arteriaalsetele seintele.


Hiinast pärit 2018. aasta uuringus, milles osales 76 ateroskleroosiga täiskasvanut, teatati, et osalejatel, kes said nattokinaasi ööpäevases annuses 150 mg ööpäevas, vähenes arteriaalne naastu 36,6%, võrreldes ainult 11,5% -ga patsientidest, kellele manustati 20 mg simvastatiini. Lisaks tõstis nattokinaas "hea" HDL-kolesterooli taset seal, kus simvastatiin seda ei teinud.


Teiselt poolt oli simvastatiin palju tõhusam üldkolesterooli, triglütseriidide ja "halva" LDL-kolesterooli vähendamisel, mille vähendamine on oluline südame-veresoonkonna haiguste ennetamiseks.


Nii vastuolulised kui need leiud tunduvad, rõhutavad nad seda, kuidas vähesed teadlased mõistavad nattokinaasi toimemehhanismi. Täiendavad uuringud on vajalikud nattokinaasi toimimise ja selle mõju kindlaks tegemiseks südameatakkide, insuldi ja muude ateroskleroosiga seotud seisundite ennetamisel.



Insult


Südame-veresoonkonna haigused ja aju tervis on tihedalt seotud. Viimastel aastatel on olnud ettepanekuid, et nattokinaasil võivad olla neuroprotektiivsed omadused, mis peatavad haiguse progresseerumise insuldiga inimestel.


Ajakirjas Stroke tehtud 2015. aasta uuring teatas, et süstitud nattokinaas võib parandada aju verevarustust insuldi järgselt. Süstides labori hiirtele enne indutseeritud insuldi kolme annusega nattokinaasi, leidsid teadlased, et aju väiksemad anumad olid blokeerimata, piirates kudede kahjustuste levikut.


Fibriini lagundamise võime (viidatud kui fibrinolüüsile) muudab nattokinaasi ideaalseks kandidaadiks uuringus mitte ainult insuldi, vaid ka muude fibrinolüüsi kahjustustest mõjutatud seisundite, sealhulgas Alzheimeri tõve osas.


Võimalikud kõrvaltoimed


Jaapanis peetakse nattokinaasi ohutuks, ehkki selle pikaajalise toime kohta on vähe andmeid. See ei tähenda, et see muret tekitaks.


Kuna nattokinaas võib mõjutada vereringet ja keemiat, tuleks seda teatud rühmades kasutada ettevaatusega:


  • Verejooksuhäiretega, näiteks hemofiiliaga inimesed, kellel nattokinaas võib sümptomeid halvendada
  • Inimesed, kes võtavad verevedeldajaid, sealhulgas varfariini, kelle puhul nattokinaas võib soodustada verejooksu ja kergeid verevalumeid
  • Madala vererõhuga, tuntud ka kui hüpotensioon, inimesed, kelle nattokinaas võib põhjustada peapööritust, peavalu, pearinglust ja minestamist
  • Hüpertensioonivastaseid ravimeid kasutavad inimesed, näiteks AKE inhibiitorid ja kaltsiumikanali blokaatorid, kelle puhul nattokinaas võib tugevdada ravimi toimet
  • Nattokinase tuleb ka peatada vähemalt kaks nädalat enne plaanilist operatsiooni, et vähendada liigse verejooksu riski.

Uuringute vähesuse tõttu ei tohiks nattokinaasi kasutada lastel ega raseduse või rinnaga toitmise ajal.


Meie e-poest leiate Fohow XueQingFu kapslid, mis sisaldavad nattokinaasi kuid ka muid kasulikke lisandeid. Sjuchinfu kapslid on loodud trombide lahustamiseks ja veresoonte puhastamiseks jääkainetest. 

Toote põhikomponentid: nattokinaas, viinamarjaseemnete ekstrakt, viielehelise ginostemma ekstrakt ja želatiin.

 

Toetage enda tervist Fohow toodetega, mis põhinevad Hiina meditsiini tarkustel ning aitavad keha reguleerida, puhstada ja taastada ning tegelevad probleemide mitte sümptomite lahendamisega.

 

Вернуться к блогу