Kuidas Hiina meditsiini toiduteraapia aitab tervist reguleerida, puhastada ja taastada?

Kuidas Hiina meditsiini toiduteraapia aitab tervist reguleerida, puhastada ja taastada?

Traditsioonilise meditsiini toiduteraapia eesmärk on dieedi kaudu säilitada tasakaalustatud toitumine. Meditsiiniline dieediteraapia on aga Yini ja Yangi tasakaalu saavutamine toitumise ja ravimite kombineerimise kaudu. Nende vahel on nii seoseid kui ka eristusi. Traditsioonilise toiduteraapia alusel koordineerib meditsiiniline dieediteraapia ravimitega ning võtab toidu valmistamiseks kasutusele traditsioonilised kulinaarsed oskused ja kaasaegsed töötlemisviisid, mis pole mitte ainult huvitava värvuse, aroomi, maitse ja kujuga, vaid ka tervist hoidvad, võitlevad haigustega, tervendavad ja soosivad ka pikaealist elu. See ravib söömise kaudu, see tähendab, et ravimit saab kasutada toiduna ja toitu saab kombineerida ravimiga. Sel viisil toimib meditsiin toidu abil ja toit tugevdab ravimi toimet. Nii toiduteraapia kui ka meditsiinilise dieediteraapia eesmärk on tervise hoidmine, haiguste ennetamine, haiguste eemaldamine ja aeglane vananemine.


Hiina traditsioonilise meditsiini sõnul toitumine mängib rolli inimese füsioloogias, patoloogias, tervises hooldamises ja haiguste ravimisel. Näiteks supile ja pudrule muinasajal lisati viis siseorganit (süda, maks, põrn, kops ja neer) supi sisse. Pärast mõnda aega keetmist kääritati ja tehti püreeks, mida saab kasutada ülalnimetatud viie siseorgani töötlemiseks.


Inimeste elatustaseme ja töötempo kiire kasvuga pööratakse üha enam tähelepanu ja tunnustust toiduteraapia ja meditsiinilise dieediteraapia ravitoimele, see tähendab tervise hoidmist ja haiguste vältimist. Viimastel aastatel on kliinilises toitumisteraapias üha enam rakendatud nii toiduteraapiat kui ka meditsiinilist dieediteraapiat. Hiina traditsioonilise toiduteraapia ja meditsiinilise dieediteraapia osas on nende kliiniliste rakenduste põhimõtted kokku võetud järgmiselt.

 

Toiduteraapia - “Haiguse täielikuks raviks sööge teravilja, liha, puu- ja köögivilju”


Enam kui 2000 aastat tagasi oli juba rõhutanud, et toitumiseks mõeldud teraviljad, abistavad puuviljad, kariloomad, köögiviljad võetakse energiaga varustamiseks õiges vahekorras. Võtmepunkt on säilitada tasakaalustatud toitumine. Lisaks on soovitatud, et kui haigus on juba kontrolli all, saaks selle järk-järgult eemaldada teraviljade, liha, puu- ja köögiviljade söömisega. Enam pole vaja võtta liiga palju ravimeid, mis võivad põhjustada meie tervisele äärmuslikke kõrvaltoimeid. Väidetav “teravili” tähendab hirssi, sorgo, ubade, nisu, riisi ning muude teraviljade ja ubade kasutamist põhitoiduna oma elu säilitamiseks. Abistatavad puuviljad - aprikoos, kastan, virsik ning muud puuviljad ja pähklid on tasakaalustatud toitumise oluliseks abistajaks. Veised, lambad, sead, kanad ja muud kariloomad on inimorganismile kasulikud toitumisvaeguse korvamisega, mida teraviljad ei suuda pakkuda. Mõned köögiviljad, nagu näiteks porrulauk, sibul jne, võivad täiendada mitmeid olulisi toitaineid.

 


Teisisõnu, teravilju, liha, köögivilju ja puuvilju tuleks inimkeha normaalse funktsioneerimise säilitamiseks kasutada õiges vahekorras. Pealegi on dieedi järgimine väga vajalik ning pole soovitatav nälgida ega üle süüa. Nälgimine põhjustab elutähtsa energia ja vere puudulikkust ning immuunsuse langust, põhjustades selliseid haigusi nagu alatoitumine ja aneemia. Liigne söömine kahjustab soolestikku ja magu koos selliste sümptomitega nagu kõhu täiskõhutunne, kõhu tuimus ja isutus, liigne maohape ning oksendamine või kõhulahtisus. Seetõttu rõhutab Hiina traditsiooniline meditsiin, et inimestel on vaja pidada regulaarset toitumisharjumust ja korraldada tasakaalustatud toitumine vastavalt vanusele ja soole. See seisukoht on täpselt kooskõlas kaasaegse toitumis ekspertide väljapakutud tasakaalustatud toitumisega.

 

 

Hiina traditsiooniline meditsiin leiab, et toidul on mitmesuguseid omadusi, sealhulgas soe, kuum, külm, jahe. Soe ja kuum toit võib soojendada põrna ja magu külmetuse hajutamiseks, põrna ergutamiseks ja mao tugevdamiseks ning neeru-yangi tugevdamiseks, mis sobivad neile, kellel on Yang-i puudulikkus koos Yini hüperaktiivsuse ja külmaga. Ilmnevad sümptomid nagu külmad jäsemed ja vöökoht, külmavärinad, õhuke lohakas väljaheide ja sagedane noktuuria. 


Soe toit sisaldab peamiselt riisi, kaera, punaseid datleid, küüslauku, murrulauku, sibulat, kohvi, musta teed, kana jne. Kuum toit sisaldab pipart, kaneeli, lambaliha, hirveliha jne. Nii külmal kui ka jahedal toidul on positiivne mõju, sest näiteks kuumuse puhastamine ja tule puhastamine on kasulikud neile, kellel on Yin-i puudus ning kellel on Yangi hüperaktiivsus, koos selliste sümptomitega nagu korduv suu ja keele valulikkus või kuivus, düsfooria tunne rinnus, peopesades ja taldael ning kuiv väljaheide jne. Jahe toit on peamiselt hirss, munasegu, pirn, mango, liilia, tomat, baklažaan, tofu, lootosejuur, vahakõrvits, piim ja jänes jne. Külma toidu hulka kuuluvad arbuus, mõru kõrvits, spinat, kibuvits ja aaloe jne. Mahedat toitu on hea aastaringselt süüa, näiteks riis, mais, seesam, sojaoad, herned, õunad, ananassid, maapähklid, redised, seened, sealiha jne.


Toidul on ka viie maitseaine omadused: vürtsikas, magus, hapu, mõrkjas, soolane. Rääkides viie maitse jaotusest, öeldi, et hapu toit imendub maksas, vürtsikas kopsudes, mõru on südamele, soolane neerule ja magus põrnale. See tähendab, et igal maitsel on erinevates elundites erinev roll. Vale toitumine või teatud toidust osaliselt sõltuvus kahjustab ülalnimetatud viit organit. Elujõulisuse ja looduse kohta on mainitud, et ühelt poolt pärineb Yin viiest maitsest, kuid teisest küljest võivad viienda maitse liigtarbimine kahjustada ka elundeid, kus Yini hoitakse. 


  • Kui see on liiga hapu, suureneb maksa-qi ja põrna-qi väheneb. 
  • Kui see on liiga soolane, võib see põhjustada luukahjustusi ja depressiooni. 
  • Kui see on liiga magus, tõuseb südame-qi üles, põhjustades astmat, nahka ja tasakaaluhäireid
  • Kui see on liiga kibe, võib see põhjustada põrna kuivust, mao puhitust
  • Kui see on liiga vürtsikas, muutuvad kõõlused ja anumad lõdvaks ning elujõud kahjustatakse. 

See tähendab, et viie siseorgani füsioloogiline seisund ja patoloogiline mehhanism on toidu viiest maitsest lahutamatud. Nii kirjutas Tang dünastiast pärit Sun Simiao. Ta tõi välja, et arstina töötades on esimene asi teada selgelt haiguse allikat, milline on selle sümptom ja ravida toiduteraapia abil. Kui toiduteraapia ebaõnnestub, määrake ravim. See kontseptsioon osutab sellele, et enne raviteraapiat tuleks kasutada toiduteraapiat, mis teoreetiliselt toetab seisukohta, et "meditsiinilisele turgutamisele tuleks eelistada dieettoite."



Meditsiiniline teraapia - ühtlustage Yin-Yang tasakaal


Hiina traditsiooniline meditsiin usub, et tervislik seisund tähendab Yin-Yangi tasakaalu, samas kui patoloogiline seisund tähendab Yin-Yangi tasakaalustamatust. Hiina meditsiini dieediteraapia on täpselt välja töötatud tervikliku teooria juhendamisel, mille tuum on Yin-Yangi tasakaal. Dieediteraapia eesmärk on tasakaalustada ühe külje puudujääke ja kontrollida teise poole ülemäärast tugevust.


Yang-i liigsest kuumusest põhjustatud soojusündroomi korral soovitab meditsiiniline dieediteraapia "kuumuse väljutamist külmade ürtidega". Näiteks pudru või supi valmistamiseks vali pilliroo risoom, lootoseleht, seenepuu ja muu külma iseloomuga ravim (Yang). Yini liigsest külmast põhjustatud külmasündroomi korral soovitab meditsiiniline dieediteraapia “külma ravida kuumade ürtidega”. Näiteks lisage kaneeli, kuiva ingverit, apteegitilli pudru või supi valmistamiseks, et külm (Yin) hajutada. Väidetavat "puuduse korvamist" kohaldatakse siiski põhiliselt konstitutsioonide või sümptomite korral, millel on puudulik Yin või Yang. 


Yini toitmiseks ja Yangi pärssimiseks lisage näiteks spargel, liilia jne. Puudulikust Yangist tuleneva defitsiidse külmasündroomi käsitlemisel soovitab meditsiiniline dieediteraapia “suurendada soojusallikat Yini kõrvaldamiseks”. Näiteks hautatud lambaliha sarveželatiiniga, toites Yangit Yini ohjeldamiseks. Nii nagu ka sel viisil, peaks toiduteraapia toimuma vastavalt Yin-Yangi tingimustele ja toitumine peaks olema korralikult korraldatud, et säilitada tasakaal Yini ja Yangi vahel. 

 

Ravi vastavalt kolmele etioloogiliste tegurite kategooriale:

  • Individuaalne
  • Kliima
  • Kohalik keskkond

See tähendab, et loodetud ravitoime saavutamiseks tuleks söögikord kohandada vastavalt vanuse, soo, piirkonna ja muude olukordade vajadustele.


Kliimale orienteeritud


Nii nagu nelja aastaaega liigitatakse külmaks, kuumaks, soojaks ja jahedaks, on ka toidu ja ravimite omadused erinevad, sealhulgas värskendav, kerge, terav ja mahe. Sellest lähtuvalt tuleks toiduteraapiat või meditsiinilist dieediteraapiat erinevatel aastaaegadel kohandada vastavalt kliimamuutuste loodusseadustele.


Kevad on hea aeg qi kasvu ja arengu toitmiseks. Nii et maksa ja muude elundite normaalse funktsioneerimise tagamiseks on parem süüa neid, mis võivad maksa rahustada. Näiteks Hiina murulauk maitseb teravalt, kuid oma olemuselt soojalt. Selle terav maitse aitab maksa qi-d hajutada ja selle soe olemus on kasulik Yangi soojendamiseks. Samal ajal peaksid inimesed vähendama hapu toidu tarbimist ja suurendama magusa toidu tarbimist. Parem on põrna toonimine magusate toitudega, näiteks harilik taralõng, bataat jne.


Suvel on kliima kuum. Seega on soovitatav kuumussündroomi ravida külmaga, kasutades toitu, mis puhastab kuumust, toidab Yinit ja soodustab kehavedeliku tootmist, näiteks arbuus, värske lootosejuur, munasegu ja kurk jne. Suurendage ka terava toidu tarbimist kopsude toitmiseks. Pikk suvi seisab suve ja sügise vahel, nii kuum kui ka niiske. Õhu niiskus jõuab sellel perioodil haripunkti. Seega on parem valida koostisosi, mis võivad põrna elavdada ja niiskuse kaotada, näiteks poria kookospähklid, kookoseemned, vahakõrvits, lootoseemned jne.


Sügise saabudes hakkab kõik ühtlustuma, kuna kliima muutub jahedaks ja kuivaks. On aeg toita kopse niisutava toiduga, näiteks pirn, liilia, jt. Sügisel peaksid inimesed sööma vähem teravat toitu, kuid võtma rohkem haput toitu, et kopsu qi välja viia ja maksa qi-d toetada. Seetõttu tuleks sügise ajal vähendada ingveri, küüslaugu ja teravamaitselisi toidu tarbimist, samal ajal tuleks soodustada haput toitu nagu tume ploom, viirpuu, viinamari.


Talvel on aeg külm soojaga väljutada, näiteks lamba, kana jne söömisega.


Kohalikule keskkonnale ja loodusele orienteeritud


Asukohale orienteeritud tähendab erinevate toiduteraapiate või meditsiinilise dieediteraapia kasutamist vastavalt piirkonnale. Erinevate piirkondade kliima, looduskeskkond ja eluharjumus mõjutavad inimese keha füsioloogilist aktiivsust ja patoloogilisi muutusi erinevalt. Külmas ja kuivas mägismaal, kus sageli hõivatakse külmetus ja kuivus, on parem süüa teravat ja toitvat toitu. Soodsad on näiteks värske ingver, talisibul, perilla, lammas jne. Kuumades ja vihmastes kohtades, kus on kõrge õhuniiskus ja kuumus, on parem valida kuumust puhastav ja niisket õhku eemaldav toit või toormeditsiin. Näiteks coixi seemned, kardemonipuuviljad, päsmaslill, piparmünt jne.


Individuaalselt orienteeritud


Individuaalsuse kohane ravi tähendab valides toidu või ravimi individuaalse vanuse, soo ja elustiili järgi. Näiteks peavad Yangi puudusega inimesed kosuma sooja toiduga. Yini puudusega inimesed peavad taaselustama toitva toiduga. Qi-puudusega inimestele tuleks qi-d pakkuda - on vaja proovida ženšenni putru, astragalusuppi. Verevaegusega inimestel tuleks verd rikastada toiduga.


Vanuse osas on lapsed jõulised: „Yang sageli ületab ja Yin on sageli puuduses“. Nende haigused tulenevad enamasti liigsest kuumusest. Sel juhul peaks toiduteraapia või meditsiiniline dieediteraapia keskenduma kuumuse puhastamisele. Vananedes nõrgenevad nende siseelundite funktsioonid järk-järgult, põhjustades qi ja vere puudulikkust.


Teise näitena näivad mehed ja naised füsioloogiliselt ja patoloogiliselt erinevad soo tõttu. Naised seisavad silmitsi menstruatsiooni, raseduse ja sünnitusega, mida tuleks arvestada toiduteraapia või meditsiinilise dieediteraapia vastuvõtmisel. Näiteks keskendub toiduteraapia menstruatsiooni ja tiinuse perioodil üldiselt yini ja vere rikastamisega. Samal ajal vältige liiga kuuma ja liiga külma.



Kokkuvõtteks võib öelda, et toiduteraapia ja meditsiiniline dieediteraapia on inimkehale tõhus lähenemisviis, mis põhineb omadustel, nagu neli olemust, viis toidu ja ravimite maitset. Need kaks raviviisi näitavad traditsioonilise hiina meditsiini haiguste ennetamise põhimõtteid. “Toitke viie teraviljaga” põhimõte on täiesti kooskõlas tänapäevase toitumisbioloogia toitumise tasakaalu põhimõttega. Ülalpool arutatud on ainult toiduteraapia ja meditsiinilise dieediteraapia põhiprintsiipid.


Usutakse, et toiduteraapia ja meditsiinilise dieediteraapia eelised ja omadused juhivad meid rohelise tervishoiu režiimi. Kaasaegse tehnoloogia arenguga rikastatakse toiduteraapia ja meditsiinilise dieediteraapia teooriaid ning antakse neile uus tähendus, et neid veelgi täiustada ja populariseerida kasutuses.


Toetage enda tervist Fohow toodetega, mis põhinevad Hiina meditsiini tarkustel ning aitavad keha reguleerida, puhstada ja taastada.

Back to blog