Kuidas toituda tervislikult kevadel Hiina meditsiini soovituste järgi

Kuidas toituda tervislikult kevadel Hiina meditsiini soovituste järgi




Tänapäeval räägitakse tervislikust toitumisest niivõrd palju, et keeruline on lõpuks otsustada ja aru saada mis on kehale tegelikult kasulik ja mida ta vajab. Aastate jooksul välja kujunenud traditsioonilisel Hiina meditsiinil on toidust aga hoopis teistsugune nägemus.

Kuna talvel organismi ainevahetus aeglustub ja keha puhastub aeglasemalt, saavutavad kehasse settinud toksiinid just kevadel maksimumi. Seepärast ongi kevadel õige aeg talvel kogutud energia taas liikuma saada, parandada ainevahetust ning äratada oma keha üles.

Toit pole vaid maitse, see on ravim

Hiina meditsiini järgijad usuvad, et toit võib sind kas ravida või tappa. “Oled see, mida sööd.” on hiinlaste jaoks range põhimõte, mida järgitakse. Hiinlaste jaoks peitub toidus rohkemat kui vaid maitse. Traditsioonilises Hiina meditsiinis saadab toit oma toitumisteabe talle vastavale organile, näiteks hapu toit maksale ning see aitab vähendada higistamist ning vähendab kõhukinnisust. Sool jõuab aga neerudeni, mõru toit südameni, vürtsikas kopsudeni ning magus kõhuni. Seetõttu soovitatakse Hiina meditsiinis tarbida erineva maitsega toitu.




Toidu viis kategooriat

Traditsioonilises Hiina meditsiinis jagatakse toitu viite kategooriasse (siqisse): külm, jahe, neutraalne, soe ja kuum. Toitu ei jaotata aga mitte selle tegeliku temperatuuri järgi, vaid selle järgi, kuidas see mõjutab inimese keha.
Kui inimene sööb üht või teist tüüpi toitu, siis see viib keha tasakaalust välja ning mõjutab seejuures ka immuunsüsteemi. Hiina meditsiini üks peamisi eesmärke on hoida aga organism neutraalne.

Soojad ja kuumad toidud tõstavad kehatemperatuuri. Nendeks on näiteks veiseliha, kohv, ingver, tšilli ja praetud toidud. Samal ajal külmad ja jahedad toidud alandavad kehatemperatuuri. Sellised toidud on näiteks salat, juust, roheline tee ning õlu. Neutraalsed toidud on õli, riis, sealiha ning erinevad kalad.

Kõrgema temperatuuriga inimesed higistavad palju, nad on pahurad, ei taha juttu ajada ning võivad kannatada kõhukinnisuse käes. Inimesed, kellel organism on liiga külm, on kahvatud, külmade käte ja jalgadega, võivad tunda end nõrgana ning neil on halb verevarustus. Hiina meditsiin soovitab nende probleemide vältimiseks lõpetada.

 


Toitu vastavalt aastaajale

Hiina hõimud korjasid eri taimi juba küttimise ja koriluse ajal ning uurisid nende mõju organismile. Mõned taimed tegid inimesed haigemaks või lausa tapsid nad, kuid aegade jooksul leiti taimed mis ravivad. Olulist rolli mängib aastaaeg, millal seda taime kasutada.

 

Hiinas on kevad tavaliselt üsna niiske ning seega tuleks süüa toitu, mis aitab ka kehast niiskust vähemaks saada. Sellised toidud on näiteks mais, valged oad ja sibulad. Toiduvalikud peaksid sõltuma kliimast. Näiteks väga niiskes ja külmas kohas võiks tarbida vürtsikaid toite, mis aitaks keha soojendada ning saada lahti organismis pesitsevast niiskusest. Väga sooja temperatuuriga piirkondades ei tasu aga liialt vürtsikat toitu süüa, sest sel juhul hakkab kehal väga palav ning see ei ole pruugi olla enam tervislik.


5 tervist kosutavat soovitust kuidas toituda kevadel:

1. Need toidud puhastavad keha ja panevad maksa energia liikuma: idud, laugud, spinat, sinepi lehed, sibul, lehtsalat, spargel, brokkoli, lillkapsas, küüslauk, baklažaan, hiina kapsas, seller, kartul, maguskartul, koriander

2. Liigse stressi ja ärritatavuse korral lisa toidulauale magusaid jahedaid toiduaineid, mis rahustavad ja jahutavad maksa: seller, pruunvetikas, lehtsalat, piparmünt, krüsanteemi õied, goji marjad.

3. Kevadväsimuse korral lisa teravaid ja magusaid toite. Teravad toidud toovad energia keha välispinnale, panevad meid higistama ja energia ning vere naha all liikuma.

Lisa toidulauale: sibul, küüslauk, karulauk, ingver, redis, murulauk.
Magusad toiduained: mesi, kuivatatud puuviljad, pähklid, seemned, porgand, lootose juur, hernes, uba, kartul, maguskartul, riis, hirss, oder.

4. Verd tugevdavad toidud on head ka immuunsüsteemile: must seesam, goji marjad, must riis, Kreeka pähklid, mooruspuu marjad, spinat, idud, seller, peet, hiina heinputk, pojeng.  

5. Kevad on tuuline aastaaeg ja see kipub naha ning limaskestad ära kuivatama. Selliste sümptomite ilmnemise korral võiks süüa täisteratooteid, mett, punast datlit, seesami- ja lootose seemneid.

 

Kevad on puhastumise aeg ning seetõttu tuleb süüa rohkem kergesti seeditavat toitu, mis ei kurna liialt põrna ja magu. Süüa tuleks palju värsket, kuid ettevaatlik peaks olema toortoiduga, sest see on raskemini seeditav, samuti õliste, rasvaste ja praetud toitude ning piimatoodetega.

Soovitame kevadel tegeleda ka organismi puhastamisega ja parim lahendus selle
 jaoks on SANQING.

SANQING on efektiivne, puhastab optimaalselt seedetrakti, omab unikaalset võimet väljutada toksiine. Alandab vere tihedust ja viskoossust, puhastab verd liigsetest kahjulikest rasvadest. Reguleerib Yin-Yang tasakaalu organismis, taastab vastavalt vajadusele kas Yin või Yang energiat.  

Fohow eliksiiril “Sanqing” on kolm puhastavat toimet – puhastab soolestikku, puhastab organismi toksiinidest, puhastab verd kahjulikest rasvadest. See preparaat on tõeline kuningas parimate „puhastavate“ toodete hulgas nii Hiinas kui mujal maailmas.

Seedimise puhastamiseks on olemas Fohow firma poolt ka Meigui pasta, mis paljundab soolestiku kasulikku mikrofloorat, stabiliseerib ja aktiviseerib seedetrakti funktsiooni organismis, reguleerib seedemahlade sekretsiooni, aktiviseerib seede- ja imendumisprotsessid seedetraktis, aitab kõhulahtisuse korral. Säilitab soolestiku nooruslikkust, tõstab immuunsust, aeglustab organismi vananemist, omab kosmeetilist efekti

Saate iseseisvalt uurida Hiina meditsiini toodete kohta meie kodulehelt või küsida konsultatsiooni telefoni teel kuidas reguleerida, puhastada või taastada tervist.

 

 

Back to blog