Teaduslikud faktid korditsepsi kasuteguritest

Teaduslikud faktid korditsepsi kasuteguritest

Väidetavalt on korditseps seen võimeline lahendama erinevaid terviseprobleeme alates lihaste väsimusest kuni diabeedini. Kuid kas väited on liiga head, et tõsi olla?


Tugevam immuunsussüsteem, rohkem energiat ja parem vastupidavus ning üks seen lubab seda kõike. Olenemata sellest, kas tegemist on vedelikuga, kapsliga või pulbriga, reklaamitakse korditsepi seent kui ühe lahendust, mis ravib seda, mis teid vaevab. Himaalaja kullana tuntud sellepärast, et seda kasvatatakse sageli Himaalajas. Korditsepsi on juba pikka aega kasutatud iidsetes Hiina ja Tiibeti meditsiinis kõhulahtisuse, peavalu, köha, reuma, maksahaiguste, neeruhaiguste ja palju muu ravimiseks. Kuid kas see on liiga hea, et olla tõsi?


Mis on korditseps?

Korditsepsi seen kasvab putukate ja ämblike ajust välja nagu parasiit. Seen võtab üle oma ohvrite keha ja aju, sundides nende zombiseeritud kehasid püsivalt ümber asuma puude ja madala asetusega džunglitaimede juurde, kus seente kasvuks on ideaalsed tingimused.


Maailmas on umbes 400 erinevat liiki korditsepsist ja palju erinevaid bioloogiliselt aktiivseid ühendeid, kuid meditsiinis kõige sagedamini kasutatavad on korditsepsisinees ja korditseps militaris. Kapsli pakend maksab umbes 20 eurot, kuid kui soovite oma annust otse allikast, võib üks kuivatatud metsik Himaalaja korditseps sinsensis maksta 10 eurot või rohkem.

 

Korditseps võib võidelda lihaste väsimusega


On katsetatud, et korditseps militar liigil on hiirtele väsimusevastane toime. Ühes uuringus tehti hiirtele sunnitud ujumist ja sunnitud jooksukatseid. Korditsepsiga toidetud hiirtel oli suurenenud ATP tase. (ATP, mis tähistab adenosiintrifosfaati, on kemikaal, mis annab meie rakkudele energiat). Samadel hiirtel oli ka madalam piimhappe tase teiste hiirte suhtes. Kuid on vaja rohkem uuringuid, et mõista, kas inimesed näeksid sarnaseid tulemusi.


Mitu uuringut, milles osalesid keskmised inimesed mitte sportlased, näitasid korditsepsisineesi ja korditsepsi miliatri toidulisandeid võtvatel osalejatel VO2 väikest tõusu võrreldes platseebo pille võtvate osalejatega. Inimese VO2 on mõõt, mis näitab, kui kiiresti keha lihastesse hapniku tarnib, et lihased saaksid seda hapnikku energia tootmiseks kasutada. Näiteks eliitjooksjatel on keskmise inimese tasemega see peaaegu kahekordne.



Korditsepsil võib olla vananemisvastane toime


Kasutati jällegi hiiri katsetamisel, mitte inimesi. Õppimise ja mälu osas testitud hiirtel on uuringud näidanud, et korditsepsisineesi ja korditseps militarise ekstraktide võtmine parandas ajutegevust. See suurendas ka antioksüdatiivse ensüümi aktiivsust, mis aitab võidelda rakkude kahjustustega, mis tavaliselt tekivad vananemisega. Sama ekstrakti kasutati ka kastreeritud rottide seksuaalfunktsiooni parandamisel ja sellest saab ka hüüdnime Himaalaja Viagra.


Korditseps võib aidata diabeedi ravis


Diabeetikute jaoks on kehal raskusi insuliini valmistamise või kasutamisega, mille tagajärjel veres on üleliigne suhkur. See liigne veresuhkur võib põhjustada olulisi terviseprobleeme. Niisiis peavad diabeedihaiged hoolikalt jälgima oma veresuhkru taset, sageli täiendava insuliini abil. Mitmed uuringud - jällegi hiirtega - on näidanud, et korditsepsi lisandite võtmine mängib efektiivselt selle täiendava insuliini rolli, et vähendada veresuhkru taset. Mõnel rotil ilmnes isegi neerufunktsiooni paranemise märke - see on probleem, millega sageli kaasneb diabeet.


Korditseps võib immuunsussüsteemi tugevdada


Rakukultuuride uuringutes näitasid, et korditsepsi ekstraktid suurendavad põletikuvastaseid tsütokiine. Need molekulid väljutatakse immuunrakkudest nagu T-rakud ja makrofaagid, et reguleerida põletikulisi reaktsioone, mis omakorda aitab immuunsussüsteemi turgutada. Nendes uuringutes ilmnenud potentsiaal ei viita mitte ainult võimele võidelda olemasoleva haigusega, vaid suurendab ka keha kaasasündinud võimet uutele haigustele vastu seista.


Kuna suurem osa hiirtele ja rottidele keskendunud korditsepsi kasu tervisele käsitlevatest kliinilistest uuringutest on suureks küsimärgiks see, kas need eelised laienevad inimestele või mitte. Kuid sajandite pikkune Hiina meditsiin, nagu ka hiljutised tõendid, viitavad kindlalt nende seente potentsiaali. Olemasolev väike arv inimpõhiseid uuringuid on paljutõotav. Nagu ka muude looduslike ravimite puhul, mida on aastaid kasutatud ilma kliiniliste uuringuteta (nt rinnapiim), lihtsalt see, et konkreetseid tõendeid veel pole, ei tähenda, et neid poleks väljas.



Zombie-sipelga seene söömine parema tervise nimel


Zombie-sipelga seene söömine parema tervise nimel võib kõlada veidralt, kuid seene kasutamine meie parandamiseks pole nii ebatavaline. Me ju tugineme võimsale antibiootikumile penitsilliinile, mis on saadud seeneliikidest penitsilliumist. Järjest enam on kliinilisi tõendeid selle kohta, et korditseps võib aidata ravimite väljatöötamisel võitluses selliste asjadega nagu tuberkuloos ja isegi vähirakud.


Kui te soovite tunda vähem väsinuna või rohkem energiat, siis kohvi kõrvale natuke seeni lisades ei tee tõenäoliselt haiget. Neil on oma toiteväärtus, kuna nad on rikkad aminohapetest ja vitamiinidest nagu B1, B2, B12 ja K. Nagu kõigi meditsiiniliste vormide puhul, kui otsite midagi tõsisemat, on kõige parem konsulteerida arstiga.


Saate toetada ka enda tervist Fohow toodetega, mis põhinevad Hiina meditsiini tarkustel ning aitavad keha reguleerida, puhstada ja taastada.

Back to blog